perjantai 14. marraskuuta 2014

Farkkujen vaalennus kloriitilla - lopputulos



 Ennen...
Jälkeen...

Olen kyllä tosi tyytyväinen lopputulokseen. :)

Vaalennukseen käytin isoa muovista vaatelaatikkoa, 2 pulloa kloriittia, n. 2-3 kattilallista kuumaa vettä. Kastelin koko farkkukankaan ennen toimenpidettä. Kaadoin kloriitit laatikkoon, perään kuumat vedet, sekoitin hyvin. Sitten laitoin kankaan astiaan, kumihanskat käteen ja "leivoin" kädellä kangasta, painelin ja kääntelin ja sekoitin hyvin jotta se saa jokapuolelle kloorivesiseosta. Annoin vaikuttaa n. 1-1,5 h ja todella usein välissä kävin pitkän aikaa painelemassa ja kääntelemässä kangasta sillä se oli muovilaatikossa suht tiiviissä tilassa ja koitin välttää hyvin laikullista lopputulosta.

Kun kangas oli mielestäni vaalentunut tarpeeksi (n. 1,5 h, täytyi myös ottaa huomioon että märkänä kangas on tummempi kuin kuivana) niin otin sen pois, puristelin ylimääräiset vedet, heitin pesukoneeseen yksinään ja pyykinpesuainetta mukaan. Kun ohjelma oli valmis ripustin kuivumaan, ylläolevassa kuvassa kangas on jo lähes täysin kuiva.

Uskon että tässä operaatiossa vaalentumisen tasaisuuteen vaikutti se että farkku on hyvä laatuista (luultavimmin 100% puuvilla, Eurokankaan palaosastolta ostettu, ei tietolappua mukana), se että kastelin kankaan läpikotaisin ennen lioukseen upottamista ja se että tosiaan "leivoin" kangasta vedessä hyvin usein vaikutusajan aikana ja kääntelin tarpeeksi.

Farkkusuunnitelmasta tulossa kuvia myöhemmin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti